Working dogs


Quinny er fortiden på opplæring i ny deltidsobb. Jeg også. Og ChaBlis skal kanskje være vikar når Quinny blir parret. Vaktselskapet Sikringspartner har ansatt oss! Vi skal for det meste kjøre rundt og sjekke at alt er OK hos kundene i Hønefossområdet.

Quinny tigger pizza i pausen. A dog has to Eat!

I natt har vi vært på opplæring i mobilvaktrute i Hønefoss og omegn. Jeg har jobbet som vekter ved mange anledninger tidligere, men aldri som mobilvakt om natten og heller aldri med hund. Det er adskillig med skritt på isglatt underlag, dyp snø og masse trappegåing, så dette er betalt trim for både hund og fører.

Det er strenge krav til vekterhunder i tjeneste. For i det hele tatt å komme inn på opplæring, har Sikringspartner krav til både frirønking AD/HD og bestått MT (FA) – altså den strengeste mentaltesten. Hunden må skille klart på jobb og fritid og være kontrollerbar om vi møter på feks uvedkommende om natten. Det er høye krav til miljøbelastning, og å være mørkredd eller redd for høye lyder eller vanskelig underlag, er selvsagt ikke noe hunden kan slite med.

Kommende vekterhund må ligge når den får beskjed om det, uansett hva som frister i omgivelsene.

Loven beskytter som kjent verken vektere eller vekterhunder noe mer enn ‘vanlige folk med hund’, og ekvipasjen må gjennom et strengt opplærings og prøve -program som er godkjent av Politiet. Livet er i prinsippet enda strengere for en godkjent vekterhund i tjeneste, enn for familiehunden Fido på tur. Feks kan ikke vekterhund i tjeneste være løs. Men det vil likevel føles trygt å få indikasjon på om uønskede personer befinner seg på objekter vi skal sjekke ut.

For tiden har Quinny status som ‘vekterhund under opplæring’ og kun med under betryggende kontroll og på noen få objekter, for å bli vant til å jobbe om natten og å være i vekterbilen. Det er mest jeg som driver å lærer nå i arbeidstiden.

Om en stund skal vi opp til prøve. Den er tredelt og har mye lydighet med spesielt fokus på kontroll. Det er ekstremt viktig i dette yrket. Ekvipasjen skal bla og få en case – dvs søke gjennom et område og finne det som måtte være der. Quinny sin flotte, gamle brukshundarv kommer sterkt til sin rett her. Så får vi se om ChaBlis og kan godkjennes mtp å være vikar. ChaBlis blir snart ti år, så jeg tenker at hun for det meste skal få skjønnhetssøvnen sin hjemme i senga.

På fritiden trener vi mye på søk av forskjellige slag, for tiden med fokus inne. Det er utfordrende å søke i innemiljøer, siden det veldig ofte er ventilasjon som går og flytter ferten av evt mennesker rundtomkring i lokalet.

Både Quinny og ChaBlis er gjennomtrente og veldig gode på søk, men mest i skogen. Begge er konkurransehunder innen rundering i NBF systemet og Quinny manglet jo kun selve eksamen for å bli godkjent som redningshund da vi nylig ga oss pga manglende tid og treningsmiljø. ChaBlis er tre ganger godkjent redningshund NRH og hadde en kort karriere som katastrofesøkshund i yngre år. Nå ser det ut til at mengder med trening og tilegnede egenskaper kan komme til nytte på jobb fremover.

A hard days night 🙂

Først og fremst er det superhygg å ha med hund på jobb og vi får gjort mye bra søkstrening. En hund til bruk i slikt arbeid må kunne slappe av også, da mye av arbeidsdagen tilbringes i bil og i ro. Det hersker jo en viss oppfatning om at Airedale fra brukslinjer er så aktive og krever at ekstremt mye skjer hele tiden. Vel, Quinny viser her at det på langtnær er tilfelle og at livet kan taes fullstendig med ro når det er påkrevd.

Liten lunchbreak på Quinny. A dog has to sleep also.

Jeg studerer fortiden strafferett, og tenker å lage et prosjekt på dette med rettsbeskyttelsen til vekter og hund i samfunnet. Noe som idag er svært fraværende og som legger et alvorets preg på en slik jobb, der konsekvenser av feil handling kan bli svært store.

Er du interessert i temaet så ta gjerne kontakt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s