! BRAINS & BEAUTY !

BH ChaBlis von Erikson

Født 1.3.2013   Stamtavle  Rase:  Airedale Terrier , tyske brukslinjer.

Helse: HD: B (fri), AD: A (fri), Øyelyst (ECVO): Intet funnet.

Mentalitet: BH – Ferdselsprøve, bestått. Kjent mental status MH, FA (uoff) bestått.

Meritter: LP3, NBF opprykk til A spor, NBF godkjent A rundering, BH, Redningshund i Norske Redninsghunder A godkjent ettersøk, B godkjent Katastrofe (ruin).

Årets LP1 & LP2 Lydighetshund 2015 og C runderingshund 2015/2016 i Asker HK. Årets BruksAiredale i Sverige 2016.

 En særdeles merkelig merkverdighet av en Hund vandrer rundt i huset mitt. En klovn av de sjeldne. Et arbeidsjern uten like. Den mest sjarmerende hunden jeg noensinne har sett.

Et Kinderegg der altså!

 Unikum: Hun svømte 100 meter ut og apporterte fra vann da hun var 12 uker. Gikk 100m grusspor når hun var 15. Jeg gjemte leken hennes på et stort jorde, og hun lette til hun fant den. Søkte opp folk i skogen som 4 mnd gammel og første gang hun runderte med melding var når hun var 5 mnd. Alt dette har gått av seg selv. Hun jobber fordi hun elsker selve jobbinga, ikke bare fordi det vanker belønning. Hun er født til å samarbeide og lære. Det er resultatet av tysk, målrettet avl gjennom generasjoner. Jeg har bare lagt til rette for at hun får lov å gjøre det hun elsker. 12787300_670130096463253_147529703_o

Innvandrer : ChaBlis er fra Kennel von Erikson i Gollmitz nær grensen til Polen og av ekte tyske brukslinjer som kan spores helt tilbake til DDR tiden. Slekta består av hunder som er testet både mentalt og helsemessig. De har alle, uten unntak, høye brukstitler – de fleste IPO3 og FH2 evt er de tjenestehunder. De fleste er og meritterte. Hun har landsvinner IPO og hun har 7.plass i IPO VM alle raser bak seg.

Grundig grunnskole: I valpekassa fokuseres det hele veien på miljø som blikkplater, ting å dra i og jakte på og høye lyder.  Oppdretteren er flink til å plukke rett hund til rett kjøper fordi de kjenner hundenes generasjoner langt tilbake, nettopp fordi alle avlshundene trenes målrettet. Hunder til tur i nabolaget og peiskos selges ikke.

ChaBlis von erikson Vel, her i huset er det kun å gi et kjapt oppmuntrende ord, og hun logrer og vil gjøre noe. En liten økt med innlæring, hun jobber intenst for å forstå. Ser jeg på henne, så ser hun intenst tilbake med øyne som lyser av arbeidslyst, intelligens, klokskap og ureddhet. Hun har gjordt svært mye trass sin unge alder og jeg ser ingen tegn til utslitthet eller negativt stress. Jeg ser hun har evner til alt. Fra jakt til IPO. Derfor har jeg laget en prioriteringsliste. Øverst der står NBF brukskonkurransehund  / Redningshund og litt LP. IPO start frister også, men da må vi ha mer tid. Uansett så er det en liste som er mer enn lang nok – og jeg sliter veldig med prioriteringen… Men tror at det ene ikke utelukker det andre.

Man snakker om at ‘Airedale er sånn og Airedale er sånn..’  Alle hunder innen en rase er forskjellige! Spesielt når mentaliteten ikke er hensyntatt ved avl, slik det beklageligvis ikke er så mange andre steder enn i Østtyskland. Når jeg leser om andre utgaver av rasen her i Norge kjenner jeg ikke igjen ChaBlis. For hun graver svært lite, tåler store mengder trening og kan terpe og terpe, lærer svært fort og er ekstremt full av drifter. Hun er ingen kosehund som ligger på fanget, men folk er helt OK. Utseendemessig er hun heller ikke veldig lik. Hun har mye muskler og mindre hårvekst, noe utstillingsfolket synes er svært rart.

LYDIGHET

Bruks

IPO

3 kommentarer til “BH ChaBlis von Erikson

  1. Så otroligt kul att läsa om eran Airedale med brukslinjer! Jag har en hane på 2 år från svensk uppfödare, så INTE brukslinje på honom tyvärr 🙂 Är jätte intresserad av att se/lära mig om Airedale med bruks! Så intressant 🙂
    Hsn Anna Håsteen

    1. Takker 😉 Det er en helt fantastisk hund. Helt på linje med jaktlab og malle. Ekte arbeidshund og en Airedale nær slik de i sin tid var ment å være. Ingen hund som ligger på fanget og det er en hund som behøver mye aktivisering – men hun kan fint roe seg ned hjemme for det. Og for en kommunikasjon og konsentrasjon hun viser i lydigheten. Lar seg ikke forstyrre av noe. En fryd rett og slett:)

  2. Tilbaketråkk: Årets! | Livet i Lier

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s