Da jeg skulle velge valp, ville jeg egentlig ha en annen av brødrene til Emil. En som het Karlsson.

Men så ble det til at oppdretter Geir Stuldalen valgte en valp til oss, siden vi, blant veldig mye annet, ville drive litt med utstilling. Han mente at Emil hadde så fint hode 🙂  Som dere ser så hadde han jo rett i det..

** Highlights fra Youtube **     … filmklipp av Emilsen

Og avsted til utstilling bar det. Som ung og valp gjorde han det ganske bra – har tilogmed et BIS3 fra valpeshow. Han vokste til og fikk seg både litt høyt halefeste, periodiske vektproblemer og ble litt understilt. Nå har han fått sine VG i Åpen klasse. Det sier at han ser sånn passe riktig ut og det får være nok. Jeg kommer uansett ikke til å renne utstillingslokalene i senk før man får muligheten til å stille i bruksklasse slik man kan med bruksraser og til og med også en del mindre terriere. Jeg synes det er mildt sagt utrolig at det går an å bedømme hunder kun på utseende. Hvordan vet man da hva som bor innerst inne der? At hunden er sosial, ikke redd og ikke sinna sier ganske lite om hva som vil skje om denne hunden utsettes for press og må ta fram hele registeret av drifter og instinkter. Og hva om det, ved siden av utstillingsresultater er de eneste kriteriene for å velge mor og far?

Emil er en særdeles sjarmerende kar. Som fremstår nettopp som sosial, uredd og ikke så ofte sint. Emil har likevel mange merkelige måter å reagere på. Både i hverdagen, på trening og i konkurranser. Det har tatt meg lang tid og gitt meg mange grublerier å finne ut av hva som egentlig rører seg i Emilsen’s indre. Umiddelbart kan han framstå som bøllete og kranglete i forhold til andre hunder. Og han kan virkelig det med å si takk for samarbeidet midt i en konkurranse.

Emil har tatt på seg mye ansvar for vår sikkerhet. Han har lenge trodd at det er han som skal forsvare flokken. Men det skal han jo ikke og han er heller ikke så tøff og sterk at han tåler det. Han vil slippe og forsvare og han vil ha støtte fra meg. Og han må ha svært klare beskjeder ellers så forstår han ikke. Hunder er ikke små barn, de er rovdyr. Og der er det svart/hvitt som gjelder. Vi er heller ikke mamma og pappa men lederen i hans liv. Helt klart det språket han forstår best. Etter at jeg fikk hjelp av to svært flinke folk, Terje Østlie og Odd J Eide har jeg fått det til tålelig bra.

Det burde være åpenbart for folk at det viktigste er hva hunden har av mentale egenskaper. Skal man konkurrere i bruks eller ha en tjenestehund så stilles det selvsagt andre typer krav – men jeg mener det også gjelder familie og turhunden. Tester man hunden ved 14-15mnd alder får man en mulighet til å oppdage negative egenskaper og gjøre noe med dem før de fleste mentale egenskapene er ferdig utviklet. Jeg har testet Emil og funnet ut hvor skoen trykker. Han har noen issues men de er ikke større enn at de kan styres.

Så;Emil er Mentalt Godkjent såklart!

Jeg trodde tidligere at alle hunder kunne brukes til alt, men det er veldig feil. Hund er IKKE alltid hund. Og har de ikke de nødvendige egenskapene som samarbeid og drifter som kan styres så er det en stor oppgave å komme langt i konkurranser. Noe har vi likevel greid da;

Beste resultater 2013:
12.mai: Bestått ferdselsprøve, Sandefjord Hundeklubb, tittel BH. 16.februar: Rallylydighet Kl1, NRL Drammen Hundepark, 187poeng, 1. premie. 3 sure poeng fra opprykk!
Beste resultater 2012/2011:
11.mai 2011: NBF Bruks spor, Bikkjebu DBHK – 198 poeng, Godkjent. 26 sure fra opprykk!
Juli 2011: NBF Bruks spor, Hvaltjern Boxerklubben – 174 poeng, Godkjent. August: 2 pl i KM DBHK
November 2011: LP1 NKK Hamar, 114p 3.premie – med vellykket fellesdekk ville det vært 30 poeng til..2011: Dette året ble han også Klubbmester bruks DBHK Rekrutt, fikk 2. pr i LyBrAg Cup samt internt bronsemerkeLP DBHK og NKKs Apellmerke – grad 1 – Bronsemerket. .Utstilling: Mars 2010: BIS3 Valpeshow, 4.BHK, beste Juniorhann NKK Bjerke 2010, VG i ÅK på Terrierspesialen Jevnaker 2011. Emil har og noen CK og en HP.

Én kommentar til “BH Gelitus Emil fra Lønneberget

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s