NBF står for Norsk Brukshundsportsforbund og er en konkurranseform der man går et program i brukslydighet og søker av et felt med gjenstander. Ved siden av det velger en gren – enten rundering eller spor. Det er fire klasser og man starter i D og går så oppover mot A.

Norske Redningshunder utdanner ‘ordentlige’ brukshunder til søk etter folk. Her trener vi og rundering og spor, men i tillegg mange andre søksøvelser. Feks i urbant strøk, på industritomter osv. NRH har et lite og svært enkelt lydighetsprogram.

ChaBlis viser svært gode søksevner. Jeg lærte engang av Terje Østlie at for å teste hvor bra søksevner en hund har på en enkel måte kan man kaste en kong ut i et kratt et godt stykke og la hunden søke til den finner kongen. Så holder man hunden og bare later som man kaster neste gang. I forhold til hvor lenge den holder på før den gir opp, så kan man få et inntrykk av søkslyst og evner. Jeg har aldri ventet lenger enn 5 minutter før jeg kaster noe uti til henne mens hun driver å leter, men jeg tror hun kunne drevet med leting enormt mye lengre enn det altså…

Vi startet med SPOR treningen når hun var 10 uker. Først med slepespor der hun fikk se en person dra av sted med leken sin. Hun skjønte fort at det lønte seg å lete etter sporet for å finne leken igjen. Etter det var det igrunn bare å legge ut sporet og ta henne med bort dit. Hun raste av sted som en bulldozer.

IMG_8983
Sporer fint.

 

Vi har brukt mye tid på å blir enige om tempoet bare. Og i ettertid ser jeg at det å starte med slepespor på henne var en stor tabbe. Så folkens; ikke hør blindt på råd man får…. Litt tid har det tatt å få til å plukke pinner i sporet, som man skal i en NBF konkurranse. Gjenstander finner hun som bare det.

Spor – innlegg fra bloggen: 12.11.13

RUNDERING har vi og vært tidlig ute med. Også her var hun rundt 10 uker når hun fikk lete etter folk i skogen med leker. Det gikk fort når hun fikk se at det sto folk uti der på 50 meters hold. IMG_8814Jeg har vært heldig og hatt flinke folk som har brukt tid på oss og hjulpet meg til å finne ut hva som fungerer på min hund. ChaBlis ër en naturlig apportør og tok poenget med at det er folk i skogen og meldingsdelen lekende lett. Gi henne en ball med snor på og hun er svært nær himmelen. En hund som er så lett å belønne som henne lærer selvfølgelig også fort. Hun er en hund som viser en imponerende iver og evne til å søke, og hun stopper aldri opp. Jeg vet ikke hvor lenge hun greier å løpe så fort, men har aldri sett tegn til slitenhet eller kollaps i søksarbeidet. Noen sier at hun må lære seg å disponere kreftene sine. Men hvem vet, kanskje det er det hun gjør?

Sølenkurset juli 2013 – første møte med runderingstrening.

Runderings – innlegg fra bloggen: 3.11.13  

FELT Vi startet sent med å spesialtrene felt. Eller det vil si – grunnlaget ble lagt på tur og treninger utenat hun egentlig visste at det var det vi trente på. Den tidligere omtalte bytteleken kom utrolig godt med i felttrening for Frk Hund kunne allerede konseptet om å finne noe gøy for så å komme til meg og bytte det ut med noe annet gøy. På tur mistet jeg liksom gjenstander som hun måtte finne. Etter hvert satt jeg dette i system og trente på at hun skulle holde seg innenfor et opptråkket felt. Løpe rett ut og søke. Også var det dette med avleveringer da. Det er nok det som har tatt mest tid og vært vanskeligst. For det tygges litt. Mindre og mindre. Men ja det tygges. I disse dager driver jeg med å legge om til innsitt foran og jeg ser allerede nå at det er en bra ting. Dette er noe som ofte går veldig bra i konkurranser så jeg trener lite på det. Men ser at det vi bør trene på nå fremover er litt mer styring. ChaBlis løper ut der jeg sender henne i starten, men så tar hun over og søker på egenhånd. Det er fungerer fint, men i de tilfeller det er lite tid igjen og jeg vet at det er et område hun ikke har vært i, kan det være kjekt å kunne styre henne litt. 

seierspall

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s