Flere som har gått seg bort?
Flere som har gått seg bort?

Mentalt Godkjent!

Her er link til Emil sin MH test – Mental Test Hund. Det er en standardisert test der man systematisk belaster hunden på forskjellige måter for å se hva som bor der.

Alle avlshunder burde etter min mening gå gjennom noe sånt, for hvordan vet man ellers hvaslags hund man har? Jeg har hørt en oppdretter si – i fullt alvor – at det å delta på utstilling er å se på som en mentaltest. I en sånn setting så er det så mye påvirkninger rundt hunden at man egentlig ikke vet hva som skjer inni hodet dens. Det er ikke annet enn TRIST at en del oppdrettere og instruktører vet så lite om dette viktige temaet. Om bikkja går rundt i ring i et tettpakket miljø med en tynn liten hyssing rundt halsen og blir løftet slik at forbeina nesten er over bakken om de ikke går pent – hvordan skal man da kunne si noe om hundens temperament…

Jeg brukte mye tid på slik argumentasjon tidligere, men gidder ikke lenger. Å diskutere sånt i feil leir blir som å sette i gang en ‘meninga med livet debatt’ mellom en kristen og en muslim.

Men Emil da – han besto så absolutt sin MH, men viste ingen sosial kamplyst, lite jakt og han viste og at han var skeptisk til figuranter i skogen. Men han var skuddfast, egentlig litt berørt bare. Jeg tok testen av flere grunner; Det er en av mulighetene man har for å delta i NBF bruksprogram og det er et verktøy for å se hvilke sider hos hunden man kan forsterke eller tone ned. Når hunden er ett år, er ikke alle mentale egenskapene ferdig utviklet og det er da mulig å få gjort ganske mye fram til 2 års alder.

Ett år etter denne testen tok vi uoffisiell Funksjons Analyse hos Terje Østlie og fikk et ganske så annet resultat.  Han viser seg da å være relativt nervefast, ikke skarp og har lite med forsvar. Figuranter i skogen var ingen trussel. Han hadde da utviklet ganske mye jaktlyst og løste vanskelige problemer med lite hjelp og avreagerte fort. Det rare med Emilsen – og det som skaper utfordringer i treningshverdagen – er at han har lavt temperament og derfor har litt trøbbel med å holde det gående i feks en lydighetsring i lang tid og heller ikke står så godt imot påvirkninger som for eksempel om jeg blir altfor nervøs eller om miljøet blir altfor intenst. Interessen for sosial kamp er i tillegg minimal, så det forklarer hvorfor samarbeid ikke helt er greia. Men det er klart at det er viktig at en sånn hund – og alle andre hunder og for så vidt – er i god form. Vanlig turgåing bygger ikke opp formen om det ikke er i utfordrende terreng, rask hastighet eller med belastning. Vi driver derfor med en del trening med KickBike og med belastning i form av kløv og kjettingtrekking.

Våren 2011 var vi med på NBF sitt rekruttlag i rundering.Han finner folk! Hver gang! Så han ‘virker’. Litt trøblete med løsbitt om han må forsere bekker og klissvåte myrer da. Dessuten har han ikke sjans i en konkurransesituasjon fordi man da har en viss tid til rådighet.  Les mer her.

Jeg har trent litt med Emil i Norske Redningshunder – en organisasjon som forøvrig gjør fantastisk mye bra! Men det skorter på arbeidskapasiteten hans og han har størrelsen mot seg, så jeg synes ikke det er rettferdig å ta opp andre hunders og føreres tid på et ikke gjennomførbart prosjekt.Så status nå er at vi trener mest bruks med NBF konkurranser som mål. Vi har startet i spor og jobber mot opprykk til kl C…

Emil er en buzy type altså. Her er en oversikt overnoen av kursene og sakene han har vært med på og kurs og saker som er planlagt.

Resultater (link)

Kronologisk CV:

Året 2010 – Emils første år! Januar – juli: Valpekurs, bronsemerkekurs, innføring i rundering og feltsøk samt Sølenkurset Spor.Juli . desember: Kontakt og motivasjon, vidr sporkurs samt konkurransekurs LP.                                                                Året 2011: Januar – mars: Rallykursweekend, Anne Rese DBHK, brukslydighetskurs SHK og Kjerst FaanesApril – juni:  Spesialsøkkurs, modul 1, Asker Hundesenter, Sommerkurs rundering DBHK, Sommerkurs LP. Sommer 2011 NBF Rekruttlag dvs 3 samlinger og Sølenkurset 2011 – Rundering. Sept 2011 Kontaktkontraktet,  Eva Bodfeldt,
Året 2012: Frisk start på året med Konkurransekurs med Renate Lund, Drammen Hundepark. Vi fulgte opp det med helgekurs i LP 1 og 2 med Heidi Billkvam. I tillegg så er vi med på Amokk Hundeskole sin brukssatsing – noe som er fire helger jevnt fordelt utover i vår / sommer. Vi har og vært på sommerkurs hos Heidi Billkvam og på en ukes Sporkurs hos Østlie’s Hundesenter. Og LekeClinic med Siv Svendsen fra Amokk Hundeskole.
Året 2013: Miljø og Toleransekurs hos Hund i Sentrum. Flott måte å øke toleransen for andre hunder og miljøer på og en måte å styrke samarbeidet på. Ferdselsprøvekurs med ASKN.

Planer:

Mål 2013: Ferdselsprøve i mai – BESTÅTT!! , opprykk til LP2, RLP2 og til bruks C. Starte i rundering.

Én kommentar til “Mentalt Godkjent!

  1. After reading your blog post I browsed your website a bit and noticed you aren’t ranking nearly as well in Google as you could be. I possess a handful of blogs myself and I think you should take a look here: http://seopressors.org You’ll find it’s a very nice tool that can bring you a lot more visitors. Keep up the quality posts

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s