! QUTE & CONCENTRATED !

BH-VT Quinny von Erikson

 

 

Født 8.10.2018   Stamtavle  Rase:  Airedale Terrier , tyske brukslinjer.
Helse: HD – A, AD – 0. Øyne (ECVO) Fri. Forfedre i minst fire ledd også frie.
Mentalitet: Quinny er svært trygg og konsentrert. Veldig glad i folk og dyr. Gir beng i høye lyder og er veldig rask og flink til beins. Viser allerede nå en flott ro og har en helt spesiell konsentrasjon i sporet.
Meritter: RIK: 10.8.20 BH-VT, bestått ferdselsprøve. 05.21: IBGH1, 11.21: SL1 6.6.: SL2, 3.7: IGP1. 22.10.22: IGBH3. Bruks: Mer enn tre godkjente kl C NBF rundering, RuH C. Norske Redningshunder: Godkjent apellprøve 9.20. Mørkesøk 11.21 Teigsøk 12.21. Rundering 600m 04.22. Mangler kun Eksamen for godkjent redningshund. Mentalitet: Flott gjennomført uoff. FA v/Terje Østlie 21.8.20. Kåringsprøve NKK 2021. MH Schæferhundklubben Uddevalla 19.3.22. MT, 433p, Schæferhundkl Uddevalla. 4.9.22. Lydighet: NKK Bronsemerke 166p, april 2020. Godkjent LP1. Viltspor – svensk anlagsprov bestått august ’19. 12 min og masse ros. Utstilling: Valp: 2 x BIR valp med HP – februar ’19. Junior:  Exc, CK, R.CERT, 1.JKK, 2.BTK – juli ’19. 2 x VG – internasj. utst. november ’19.  Exc, CK , 2.JKK, 4.BTK, desember 2019. 2 x Exc – int. Bø feb 2020. 2 x CK,2 x CERT (CAC), 2 BTK Maura, 25.-26.6.22.

 

 

Quinny, 4,2 mnd

Virkola: Quinny har fått den vanskelige rollen det er å hoppe etter Virkola, dvs å være arvtaker etter ChaBlis. Det er veldig, veldig urettferdig å sammenlikne dem og jeg skal gjøre alt jeg kan for at Quinny skal få være sin egne personlighet og gjøre sine egne ting.
Planene med henne er jo bruks og IGP. Og kanskje litt LP? 

Quinny sier morna til valpemor 2 Dorte. Da hadde hun bodd der i 7 uker og hatt en fantastisk barndom.

 Lang ventetid. Pga norske tollregler, så kom Quinny til oss først som 15 uker gammel. Hun har vært danske i Silkeborg i sine første sju uker borte fra mor, hos Dorte og familien hennes. Hun er supersosialisert på ku, gris, kanin, marsvin, folk, by, land, skog. Små barn, større barn. Hun har og fått gå litt spor hos Dorte og hun er en racer på å sitte! Alt i alt så har denne valpetid nr 2 gjort henne til en stø og trygg frøken, som tenker seg om før hun reagerer på rare ting. Hun er gal etter katter og er blitt venner med tre av våre fire. Elsker å løpe sammen med ChaBlis og dra i saker og ting.

Innvandrer :  Quinny er fra Kennel von Erikson i Gollmitz nær grensen til Polen og av ekte tyske brukslinjer som kan spores helt tilbake til DDR tiden.
Mor er DeeJuniper von Erikson og far er Ulix Tom Kyle.


Slekta forøvrig består av hunder som er testet både mentalt og helsemessig. De har alle, uten unntak, høye brukstitler – de fleste IPO3 og FH2 evt er de tjenestehunder. De fleste er og meritterte.
Hun har flere landsvinner IPO og hun har 7.plass i IPO VM alle raser bak seg.
En kuriositet, er at hun har en forfeder som heter Othello von der Laubenheid. Han har fem eksteriørchampionater! I tillegg til de obligatoriske IPO3, FH2 og ca 8 mesterskapstitler fra store mesterskap i IPO. Det må kalles den ultimate brukshund

Brukshunden Quinny
Man snakker om at ‘Airedale er sånn og Airedale er sånn..’  Alle hunder innen en rase er forskjellige! Ja, man har en rasestandard, men når det kommer til mentalitet, sier ikke Airedale Terrierens så mye.Rasestandarden til Airedale Terrier sier dette om mentalitet: Skarpt uttrykk, raske bevegelser, på tærne av forventning ved den minste foranledning. Karakteren sees i øynenes uttrykk, ørebæring og rett oppstående hale. Utadvendt og selvsikker, vennlig, modig og intelligent. Alltid våken, ikke aggressiv, men fryktløs.


Disse egenskapene sier ikke så mye om bruksegenskaper. Annet enn at den skal være livlig, ikke aggressiv eller redd.
Quinny viser allerede nå at hun har svært gode evner til å konsentrere seg. Hun har en velutviklet kamp og jaktdrift og gjenstandsinteressen er stor. Det bæres rundt på alt fra gafler til sko.Quinny kan allerede melde funn hos figurant. Dvs ta med løsbitt tilbake til meg og bytte det i leke. Hun synes og det er urspennende å gå inn på forskjellige steder å lete!
Dessverre så defineres eller avles ikke Airedalen i de fleste land som brukshund. Denne rasen som opprinnelig var en av de vasseste brukshunder i Europe, er i de fleste land degradert til selskapshund. Det er til å grine av når jeg ser hva de jeg har er i stand til.

En så vag beskrivelse av mentalitet i rasestandarden, vil jo si at systematisk avl på mentalitet ikke er hensyntatt ved avl, og dermed vet man lite om egenskaper som jakt, kamplyst, konsentrasjon, trenbarhet, mot og hardhet. Jeg vil vite hvordan den hunden jeg kjøper fungerer i trening! 
Det er et stort poeng at hunden har interesse av å jobbe sammen med meg og har konsentrasjon nok til å tåle terpinger. Jeg vil at den skal elske å leke. Med meg. Ikke bare andre hunder. Og at den har stor søkslyst. Alt dette er medfødt. Til en viss grad trenbart, ja, men er ikke anleggene der så blir det aldri bra nok til mye trening og bruk.

Dette har noen kenneler i Østtyskland ivaretatt, ved å avle systematisk innen RIK programmet. En kennel i Norge bruker linjer derfra – Kennel Wayosi, og det er til nå født to kull i Norge. Det er gledelig å se at det og er flere kenneler som mentaltester. Da vet man hvertfall noe.
Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s