! QUTE & CONCENTRATED !

Quinny von Erikson


dav


Født 8.10.2018   Stamtavle  Rase:  Airedale Terrier , tyske brukslinjer. Dvs samtlige forfedre meritterte. Alle minst IPO2, de fleste FH2 IPO3.

Mor: AD BH IPO2 FH 2 FPr3 DeeJuniper von Erikson         Far: BH IPO3 Ulix Tom Kyle

Helse: HD-A, Øyne ECVO = Intet påvist. Forfedre i minst fire ledd HD/AD fri.
Mentalitet: Quinny er svært trygg og konsentrert. Veldig glad i folk og dyr. Gir beng i høye lyder og er veldig rask og flink til beins. Viser allerede nå en flott ro og har en helt spesiell konsentrasjon i sporet.

Meritter: 

03/19: 2 x BIR og 2 x HP på Valpeshow Letohallen

07/19: 1.JR, 2.BTK, Exc, CK, Res. CERT på Vålerbanen 

08/19: 3.JR, HP på ATG Open Show Sverige (uoff.)

08/19: Godkjent anlagsspor vilt, Sverige

11/19: VG på internasjonal utstilling på Dogs4All

Quinny, 4,2 mnd


Virkola: Quinny har fått den vanskelige rollen det er å hoppe etter Virkola, dvs å være arvtaker etter ChaBlis. Det er veldig, veldig urettferdig å sammenlikne dem og jeg skal gjøre alt jeg kan for at Quinny skal få være sin egne personlighet og gjøre sine egne ting.
Planene med henne er jo bruks og IGP. Og kanskje litt LP? Noe utstilling blir det nok og.

Quinny sier morna til valpemor nr 2, Dorte. På bildet hadde hun bodd der i sju uker og hatt en fantastisk barndom.

Lang ventetid. Pga norske tollregler, kom Quinny til oss først som 15 uker gammel. Hun har vært danske i Silkeborg i sine første sju uker borte fra sin første valpemor, hos Dorte og familien hennes. Hun er supersosialisert på ku, gris, kanin, marsvin, folk, by, land, skog. Små barn, større barn. Hun har og fått gå litt spor hos Dorte og hun er en racer på å sitte! Alt i alt så har denne valpetid nr 2 gjort henne til en stø og trygg frøken, som tenker seg om før hun reagerer på rare ting. Hun er gal etter katter og er blitt venner med tre av våre fire katter. Elsker å løpe sammen med ChaBlis og dra i saker og ting. 

Innvandrer :  Quinny er fra Kennel von Erikson i Gollmitz nær grensen til Polen og av ekte tyske brukslinjer som kan spores helt tilbake til DDR tiden.

Slekta forøvrig består av hunder som er testet både mentalt og helsemessig. De har alle, uten unntak, høye brukstitler – de fleste IPO3 og FH2 evt er de tjenestehunder. De fleste er og meritterte.
Hun har flere landsvinnere i IPO og hun har Eyk von Erikson med 7.plass fra IPO VM alle raser bak seg.
En kuriositet, er at hun har en forfeder som heter Othello von der Laubenheid. Han har fem eksteriørchampionater! I tillegg til de obligatoriske IPO3, FH2 og en hel masse  mesterskapstitler fra store mesterskap i IPO. Det må kalles den ultimate brukshund og er et eksempel til etterfølgelse! 

Brukshunden Quinny: Man snakker om at ‘Airedale er sånn og Airedale er sånn..’ Alle hunder innen en rase er forskjellige! Ja, man har en rasestandard, men når det kommer til mentalitet, sier ikke Airedale Terrierens rasestandard stort. Rasestandarden til Airedale Terrier sier dette om mentalitet: Skarpt uttrykk, raske bevegelser, på tærne av forventning ved den minste foranledning. Karakteren sees i øynenes uttrykk, ørebæring og rett oppstående hale. Utadvendt og selvsikker, vennlig, modig og intelligent. Alltid våken, ikke aggressiv, men fryktløs.


Disse egenskapene som står i standarden er mer egnet til å bedømme hunden i utstillingsringen og sier ikke så mye om bruksegenskapene som vi bruksfolk ser etter. Selvfølgelig er det en bra ting at den er livlig, ikke aggressiv eller redd. Men vi trenger å vite noe om jaktlyst, kamplyst, konsentrasjon, hardhet (hundens evne til å samarbeide), og mot. Egenskaper som skarphet og forsvar er og viktig å vite noe om. 
Quinny viser allerede nå at hun har svært gode evner til å konsentrere seg. Hun har en velutviklet kamp og jaktdrift og gjenstandsinteressen er stor. Det bæres rundt på alt fra gafler til sko.

Hun viser og stor interesse for å samarbeide og tar korreksjoner noenlunde greit. Quinny kan allerede melde funn hos figurant. Dvs ta med løsbitt tilbake til meg og bytte det i leke. Hun synes og det er urspennende å gå inn på forskjellige steder å lete!


Hvorfor mentalitetsavl? Av grunnene over her, så har jeg valgt en kennel som prioriterer systematisk avl på mentalitet. I Norge er det kun en kennel som gjør det, Kennel Wayosi, men der var det ikke valpeplaner iår. Så derfor måtte vi helt til tyskland for å finne oppdretter med bra nok kunnskap om sine hunders mentalitet og bruksegenskaper.

Dessverre så defineres eller avles ikke Airedalen i de fleste land som brukshund. Denne rasen som opprinnelig var en av de vasseste brukshunder i Europa, er i de fleste land degradert til selskapshund. Det er til å grine av når jeg ser hva de jeg har er i stand til.


Vass gjeng! Quinny med sine søsken, ca 6 uker.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s