Mental i Elverum.


Helgen er tilbrakt på flatbygda i Elverum og dagene er gått med til å gå i kø og titte på hunder som jakter, griper eller overser  – eller ikke, knurrer, løper – eller ikke løper…Vi har sett den blå elgen og selveste Trongubben i varierende utgaver 😉 Jeg har og vært endel spøkelse. Etter køgåingen har vi sittet med nesen i skjemaer og diskutert i grupper og krysset av for ord som; vek, lumsk, impulsiv, nervøs, hard og myk.. Jada dette kan virke noe sært. Men jeg syns det var helt topp!

Jeg har vært på Mentalkunnskap Hund – kurs hos Østlie’s Hundesenter i Elverum. Og målet var å tilegne seg mer kunnskap om innsiden av hund. Jeg har nå hatt Emil i drøye to år og på den tiden har det vært et utall med folk som har ytret seg om dyrets mentale tillstand. Han har fått svært varierende ‘dommer’! Alt fra ‘KampCairn’ til ‘Livredd-glem rundering!’ Jeg har og vært mye rundt i hundemiljøet der det til enhvert til hives rundt seg med både mer og mindre gjennomtenkte ord som skal beskrive hundene man ser foran seg. ‘Livredd bikkje det der’. ‘Livsfarlig hund.’ ‘Snill og god og han mener det så godt.’ Slike ting som ofte er tatt ut av løse lufta basert på det noen synes de ser.

Terje Østlie er en godlynt, kunnskapsrik fyr som snakker rett fra levra. Er du hårsår eller blottet for egeninnsikt og selvironi – så glem det. Men man lurer ikke på om han mener noe når han sier det. Og man lurer heller ikke på om det er godt ment. Og jeg lurer heller ikke på om han vet hva han snakker om. Han og kona Inger har laget sin egen testbane på hundesenteret sitt rett utenfor Elverum. Her tar de blandt annet imot hunder til mentaltesting. Det finnes jo en mengde slike tester til bruk i avlsarbeid og for å kartlegge de forskjellige egenskapene til en hund. Testbanen til Østlie er ikke ofisielt godkjent, dvs at den ikke kan brukes om man vil delta i bruks feks, men det at den ikke er offisiell gjør og at de ikke må følge så mange regler. Det gjør og at man på ingen måte kan stryke på den og at den kan tilpasses individuelt og man kan bruke mer tid på de forskjellige elementene om det skulle trengs.

Nå er det til enhver tid utrolig mange meninger og måter å oppfatte og å trene hund på, og jeg liker godt Østlie metoden. Tydelig budskap forklart med enkle ord uten fiks og faks. Nå har også mannen trent opp og valgt ut et stort antall tjenestehunder både innen bombe, nark og tjeneste – ja også redningshunder har Østlie vært mer enn borti. Så det er litt av et repertoar han har å hente erfaringer fra.

Kort fortalt så har jeg fått mye ny innsikt i hundepsyken og sett mange forskjellige typer i banen. Det begynner og på alvor å demre for meg hvor mye gratis man får om man skaffer seg en hund som har medfødte anlegg for den oppgaven den skal jobbe med i livet sitt! Og jeg tenker også at det er en stor fordel å være mer klar over hundens sterke og svake sider så tidlig som mulig i livet, da man på den måten kan forsterke eller dempe ønskede egenskaper mens den vokser opp. Når doggen runder 2-2,5 år så er personligheten satt og…ja, da har man delvis den hunden man kjøpte med alle egenskapene og i tillegg de egenskapene man har greid å forme / dempe i oppveksten.

Etter det stadiet så er det selvsagt veldig verdifullt å forstå hva som bor i hunden man har, da man jo kan tilpasse treningsmetoder deretter. Inmari spennende! Jeg har allerede meldt meg på del 2 til høsten og jeg skal avsted å teste Emil og Ronja om noen uker. Jeg er igrunn ikke veldig spent på hva Emil viser, for det tror jeg at jeg vet, men jeg er desto mer spent på Ronja som er utrolig stø og trygg i hodet sitt. Men som til stadighet viser stor glede i å rase rundt på banen med ballen sin og gi beng i om noen roper.. Selv om hun og Emil er ekte søsken så har de store ulikheter – og foreløpig er det langt fram til at jeg har funnet en bra treningsmetode til hver enkelt :0

Én kommentar til “Mental i Elverum.

  1. Utholdene på lange turer, morsom og lett å trene med, behagelig å ha i huset. Pelsen skal kun gres en gang pr uke, og bades når det begynner å lukte hund, hvis han ikke skal på utstilling da. Det begynte vi med som nybegynnere begge to i desember, etter at han hadde vært hos meg i 1 1/2 år.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s