BH! Et mål er nådd.


Jeg har laget noen mål for Emil og meg for 2013. Så i går dro vi av sted til Sandefjord Hundeklubb og stilte opp til Ferdselsprøven. Det pøsregnet i Drammen og jeg tenkte at det kanskje ikke var noen vits i å dra..

Emil FPVel vi dro og ble møtt av en hyggelig gjeng som stekte vafler for fulle mugger i duskregnet.

For de som tror BH handler om pupper; jeg anbefaler dere å følge med nå 😉

Ferdselsprøve er den prøven alle hunder som skal konkurrere i IPO må bestå. Den gjelder og som grunnlag for å konkurrere i NBF bruks. Emil skal ikke gå IPO og han er allerede godkjent for bruksprøver så det jeg først og fremst gjør det for er fordi det er en utfordring, en trening i å lykkes og sist  – men kanskje aller viktigst – det sier en del om hundens trenbarhet, samarbeidet mellom oss og noe om hva som bor i hunden. Mange bruker det som et avlsverktøy. Regler her side 25. Og jeg må jo og innrømme at det er litt kjerringa mot strømmen å ha en sånn tittel på en Cairn. En brekkstang til utstillingshysteriet. Se! De KAN faktisk brukes til noe… Og jeg lurer på om ikke han er Norges første Cairn med BH!

Emil2
Emilsen har et vinnene vesen og besto selvsagt vesenstesten!

Vel – det første som skjer på en Ferdselsprøve er Vesentest. Man venter på rekke og går frem til dommer med hunden i lineføring, setter hunden og presenterer seg. Man går så rundt i en gruppe figuranter og dommeren skal så håndtere hunden og lese av ID chippen. Beståes den delen, går man videre til;

DEL A – lydighet. Hele del A foregår uten godbitservering og kun lett belønning og ros kan gies mellom øvelsene. Vi ble delt inn i par og Emil og jeg ble startnummer 3.

** Øvelse 1 og 2 er Lineføring og Fri ved fot. Man går et innøvd program med helomvendnger, holdt’er og vanlige vendinger, samt temposkifter. Man skal og to Emil3ganger innom en gruppe med folk i bevegelse. Det er MYE gåing altså, blant annet skal man 4 ganger gå et strekke på 50 skritt rett fram. Uten noen form for belønning.. Det gikk overraskende bra i lineføring og litt mindre bra når båndet ble tatt av… Dette er Emil sin hateøvelse, for å gå sånn for han i så lang tid uten en eneste pølsebit – det er pyton altså! Han viste litt motvillighet, men gikk ikke til streik..

** Øvelse 3 er sitt fra holdt. 15m rett fram, sett igjen hund gå 15m til, vend om og vent på dommerens signal før man går tilbake. Dette kan han og jeg var ikke engstelig, men sammenblanding kan jo skje her for i annen lydighet har man innkalling fra sitt. Og det er det morsomste han vet.

** Øvelse 4 er dekk fra holdt med innkalling. Beste øvelse! Vi går 15m fri ved fot, Emil dekkes, jeg går 30m og kaller inn på dommers signal. Han løp om et LYN! og rett inn på plass.

** Øvelse 5 er dekk med forstyrrelser. Hunden skal dekkes 30 m fra fører mens neste hund går sitt program. Fører skal stå med ryggen til. Det var vått i gresset og det var laaaang tid for Emil som ble utsatt for både vaffellukt og fremmed hund. Men han lå som en prest han i ca 8 minutter til den andre hunden var ferdig med sitt program.

VIPS! Så hadde vi bestått del A og var klare for del B!

Del B – sosial del

Vi kjørte av sted til et veikryss og en p plass. Her ble Emilsen og jeg utsatt for diverse prøvelser… Vi møte en gruppe med fremmede folk som gikk rundt oss og forbi oss og tett inntil oss.. Og jeg måtte snakke med dem også.. Det kom en sykkel med plingende bjelle både forfra og bakfra, vi ble stoppet av en bil med en dame i som spurte om veien til Polet – (også på en søndag da gitt!), vi møtte og passerte en hund et par ganger, OG det var en BC med lyseblå øyne! Akkurat en sånn en som Emil er blitt stirra i senk og knurra til av før… Alt dette foregikk med slak line og hund under kontroll. Hunden skal ikke gjøre utfall verken av glede eller sinne.. Tilslutt ble Emil tjora i ett gjerde og jeg gjemte meg. Da gikk dommern rundt og kikka på han, han måtte stå der noe minutter og på slutten passerte også denne stirrende BC’n et par ganger på temmelig kloss hold. Emilsen satt pent og stirret i retningen der jeg hadde forsvunnet han…Og dermed var det bevist;

Emilsen holder mål! Emil skal fra nå av tiltales med BH Gelitus Emil fra Lønneberget! Er vel unødvendig å si at det var en av de bedre dagene på lenge og at han spiste temmelig mye Vom og Hundemat i går og at det ble kalkunhals til dessert!

Emil1
Hans Fantastiskhet BH Emilsen!

3 kommentarer til “BH! Et mål er nådd.

 1. Kanongøy å lese hva dere gjorde og hvordan han gjennomførte testen! Gratulerer igjen!
  Hilsen Janet, Anton og resten av gjengen som bøyer seg i støvet for hans Fantasiskhet!

  Liker

 2. Syns det er helt fantastisk å lese om at du faktisk bruker din cairn til noe 🙂 De har mye mer i seg enn å bare trippe rundt i utstillingsringen. Hadde selv planer om å holde på med ulike aktiviteter med min, men han måtte dessverre avlives bare to år gammel. Viste seg at han hadde sterk HD (E) med forkalkninger på begge hofter, med påfølgende store smerter. Syns cairn er en fantastisk rase, men jeg skulle så veldig ønske at oppdrettere fokuserte mye mer på helse og gemytt. Syns en cairn som kan titulere seg med BH høres helt fantastisk ut jeg 🙂 Stå på!

  Liker

  1. Takk for hyggelige kommentarer! Hyggelig å høre at fler er enige med meg at pri en for hunder burde være å brukes.. Opprinnelig så var vel utstilling ment å gagne hundens bruksegenskaper, ikke utseende primært. Det er jo derfor de bedømmes etter vinkeltype, bitt, mentalitet. Men – hvordan kan en dommer som ser på hunden i maks 5 minutter si noe om mentalitet… Beats Me altså.
   Jeg ønsker meg brukskrav for alle terriere – ja alle raser egentlig. De må selvsagt tilpasses rasens opprinnelige bruksområde evt hva de er i stand til å oppnå. Men altså – når jeg og Emil kan ta ferdselsprøven så kan flere altså! Jeg har gjort mange feil med Emil og han er heller ikke en hund med maks egenskaper på alle felt. Uansett – der er en morsom ting å ta BH tittel. Litt mindre stivt og høytidelig enn LP konkurranse og veldig veldig mye mer morsomt for hunden enn en utstilling.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s