Speachless & dizzy..


2013-11-02 15.34.16

Ja det går an å bli både målløs og svimmel av en helg med hunder i skogen. Selv om regnet bøtter ned og Bergans-bunaden viste seg å svikte på strategiske punkter… Til dere av vennene mine som er utenfor det universet; dere bør kanskje gjøre noe mer givende for dere enn å lese dette, som for eksempel storrengjøring, sokketelling eller Boccia..

Ja altså. ChaBlis ble 8 måneder på fredag! Hurra og alle hjerter gleder seg. Tiden går fort etc. Det går nesten ikke en dag nå uten at jeg blir stående og undre litt.. Hva ER detta bikkjedyret laget av? Hun fikser jo nesten alt.. Det begynner å demre hva oppdretter Harriet mente med å si ‘- La deg overraske.’

Det er jo mye hun skal lære og vi skynder oss sakte. Vi har fokusert endel på rundering siste tiden, nettopp fordi vinteren kommer og det er OK å få på plass mest mulig før den tid. Totalt har vi vel hatt rundt 12 treninger og noen dager på Sølen i sommer. I tillegg til litt trening da hun var 2,5 mnd. Da trente vi på å løpe 50m ut til et menneske i skogen og ha det kjempekult der. Jeg har nemlig stor tro på at det er viktig å la dem skjønne tidlig at de må helt ut på 50m for å sjekke der.

Jeg har vært så priviligert at jeg har fått råd og hjelp fra flinke folk så jeg har nok styrt unna noen feller. Og jeg har jo tidligere tilbrakt temmelig mye tid i runderingsløypa med Emilsen The Cairn og støtt på det som finnes av problemlemer før, så jeg har planlagt hva jeg IKKE vil ha. Men – til syvende og sist så ender jeg opp med at – ChaBlis er jo designet for dette. Hun er født for å søke og finne og lete – blant så mye annet. Det har slekten hennes holdt på med i mange generasjoner. Hun bare kan det. Hente og levere har hun gjort siden hun var 14 uker. Mister hun en ball i skogen så gir hun seg ikke før den er funnet uansett hvor lang tid det tar. Øver vi på noe så har hun full kontakt med meg for å finne ut av hva vi skal gjøre. Klart dette ligger der i genene hennes. Det er ikke noe jeg har lært henne. Alle forfedrene er utvalgt fordi de var spesielt flinke til å jobbe, lete og finne og elsket å samarbeide med fører og de hadde sterke nerver og mye drifter. Klart det blir Bra Bjeffert av sånt.

Vel i helgen har vi vært på kurs med Finn Hugo som har enormt med meritter i bagasjen og et langt liv i bruksmiljøet. Jeg har vært på flere kurs med han før og visste han er flink, men denne gangen ville jeg han skulle se på Arendals Terriern og si hva hans syntes og gi meg noen treningsråd.2013-11-02 14.25.16

Vi startet med å kjøre motivasjon og la figurant dukke opp også forsvinne i skogen. Hun fyker ut som en rakett. Vi dropper motivasjonen, figuranten er usynlig. Hun fyker ut som en rakett, river bittet med seg, skrenser inn foran meg med bittet i munnen til jeg tar det, før hun fyker ut igjen for å vise meg hvor den bortgåtte personen er. ‘-Ø.. vel.. dette var utrolig flott’, sa Finn Hugo og hadde egentlig ikke så mye mer å rette på.

Utover helgen innførte vi tomslag uten påvirkning. Vi jobbet med å få henne kjappere fram i terrenget. Vi kjørte en kul motivasjonsøkt som kalles 4-3-2-1 – noe som gjorde at hun hylte etter å få fly ut, men likevel hadde hodet med seg og ikke surret seg bort i stress. Og vi jobbet med MEG. Den tregeste brikken i puslespillet og den som skal styre og støtte hunden.

Kort fortalt – siste økta i dag i pøsende regn forløp slik; 250 meter, skjulte figuranter, to nydelige tomslag hvorav en flyer tett på meg. Det gikk i et rasende tempo, det var ingen stopp eller nøling underveis. Hun jobber godt iforhold til vinden og er utrolig løpssterk. Hun kommer skrensende inn og leverer meldinga sikkert til meg hver gang. Står og venter til jeg sender henne ut på vising og er aldri i tvil hvor hun fant den bortgåtte hen. Det som virkelig var nytt denne helgen var at jeg hadde henne løs hele tiden, også på transportetappene fra påvis til midtlinja. Hun sto der, supergira og løp ikke før jeg sa Finn Mann.

Og Finn Hugo sto der og så og sa: ‘-Øh.. Det er rett og slett en fantastisk hund. Skynd deg sakte.’

Takk til flotte figuranter, hunder, fantastisk instruktør, flott terreng og… ganske elendig vær.

Nå skal vi ta det rolig på runderingsfronten framover og fokusere på lydigheten og disse pinnene som skal plukkes i sporet.2013-11-03 20.45.16

.

Én kommentar til “Speachless & dizzy..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s