Slekta øker i Norge


Hoppende glad!
Hoppende glad!

IsiChaBlis er i dag en av fem Airedale fra tyske brukslinjer i Norge. I Sverige bor det 3 (straks 4) og i Danmark en eller to. Stort sett alle er fra litt forskjellige familier, men hun har halvsøster Frieda her og større bror Zenit som bor i Sverige. Nå blir vi flere! Første rene tyske brukslinjekull i Norge fødes om noen uker hos Mona Hansen, Kennel Wayosi! http://www.wayosi.no/planned-litters

Vi synes det er kjempemorro å få artsfrender her på berget. Jeg håper jo at noen av valpekjøperene kan gjøre som meg og satse på bruks og andre typer konkurranser. Vi vil ha selskap! Men i dette kullet blir det selvfølgelig ikke født bare Turbo Gonzales – valper som ChaBlis. Alle i slekta er avlet på mentalitet gjennom mange generasjoner og det vil høyst sannsynlig fødes valper med forskjellig intensitetsnivå. Felles for dem alle vil nok være bunnsolide nerver, topp helse, ingen redseler eller aggresjoner. Disse egenskapene arver i stor grad og oppdretterne av linjene vet mye om hunder tidligere i slekta slik at de kan forutsi sannsynligheten for dette.

Så jeg vil bare slå i hjel en myte om at dette er hunder som ikke kan leve et vanlig liv; det er mange Airedale fra brukslinjer som lever uten å trene så mye som min. De krever selvfølgelig å få bruke både hjerne og kropp, men det gjelder nå ALLE hunder. Ingen har godt av å kun tusle på tur.
Med sin stø mentalitet og utholdende vesen er de tyske brukslinje Airedalene en ressurs i enhver familie. Men – de er som regel svært lette å motivere til trening og latterlig lette å belønne. Så man kan vel si at de har noen ekstra gir å gå på. Derfor har de vist seg å gjøre det bemerkelsesverdig godt i konkurranser av forskjellig art.

En annen kuriositet med Airedale fra disse linjene, er at deres ‘historie’ er slik at de ble importert fra England til Tyskland for mange mange år siden og avlet slik man ville ha dem der. Valper som ikke holdt mål ble ikke brukt. Kravene til mentalitet var knallharde og gikk foran utseende. Etter hvert endret bruksområdene seg og hundene ble avlet med litt andre mål som sport, søk og redning og tjenestehund. Ja, de blir faktisk og stilt ut. Historien er mye lenger enn denne.. men en artig bivirkning av denne planmessige avlen er at en svært stor prosent av avkommene viser en bemerkelsesverdig evne og lyst til å samarbeide og å lære. Det jobber i dag Airedale som politihunder i Tyskland. Ordene ‘Stri terrier’ og ‘sta’ og dette med at ‘terriere tåler ikke mer enn tre repetisjoner og virker bare når de vil…’ nei, ingenting av dette stemmer på disse. Jeg tror innimellom at min ChaBlis må være en tyvparring mellom Malle og Jaktlab.

Men så skal det sies som Jarlsberg sier; hund er hund. Det kan aldri bli matematikk, men man kan si noe om sannsynligheten.  Det ER ikke ren bingo når fokuset er på mentalitet.

Oppdretterene til foreldrene kommer hit i juni for å hjelpe Mona med å velge ut vilke valper som passer til hvem. Gjett om vi skal hilse på der!
** Jeg vet at mange følgere av denne bloggen gjør det av interesse for Airedalene som er slik jeg – og mange med meg – mener de skal være; gløgge, høyt energiske, mentalt sterke, skuddfaste, fantastiske søks og arbeidshunder med ustoppelig lyst til å finne på ting med familien sin. Jeg sier som Elkjøp jeg: løp og kjøp! Et sånt tilbud kommer ikke igjen på lenge. **image

.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s